Drivhusgasser i atmosfæren

Ingen drivhuseffekt - intet liv

Atmosfæren er en vigtig del af klimasystemet som forskerne følger meget tæt, når det gælder de klimaforandringer som foregår i vores tid. 
Det er særligt de små molekyler, som findes i atmosfæren der er interessante. Uden en atmosfære med en drivhuseffekt ville der ikke være grundlag for at der kunne findes liv på Jorden.


Atmosfæren trækker en dyne på

Den drivhuseffekt er altså super vigtig for livet på jorden, og den er samtidig også meget påvirkelig fra andre dele af klimasystemet. Der er konstant udveksling af de gasser, som er gode til at holde på varmestrålingen i atmosfæren, fra landjorden og oceanerne. Så hvis der kommer mere drivhusgas fra for eksempel landjorden  til atmosfæren, vil atmosfærens evne til at holde på varmen fra solen også blive større.


Undersøg CO2-resultater fra iskernerne i Grønland

Rigtig meget af den viden der omkring atmosfærens sammensætning i fortiden kommer fra de iskerner. Vi har lagt nogle resultater her, så du selv kan prøve at undersøge og  analysere ændringerne i CO2 over lange perioder.

Her kan du se et lille klip med klimaforskeren Helle, som fortæller om, hvordan de kan aflæse fortidens drivhusgasser i iskernernes lag.